För Medlemmar

FÖR MEDLEMMAR

brf Krabbans stadgar: Stadgar-769613-0157.pdf

I nedanstående text finns det att läsa om vad du bör tänka på vid renovering, vad som gäller vid uthyrning i andrahand och om vår innergård.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA RENOVERA

Att tänka på om du ska renovera eller förändra något i din bostadsrätt.

(Observera att nedanstående inte gäller  hyresgäster. Ingen renovering är tillåten i hyresrätter utan styrelsens godkännande.)

Begäran om tillstånd för ändring i lägenhet
Vid renovering av lägenhet skall en undertecknad renoveringsanmälan
lämnas in till styrelsen innan arbetet påbörjas
Renoveringsdokument-Brf-Krabban.pdf


Behöver du stänga av vattnet?

Kontakta styrelsen för att bestämma datum och tid när vattnet ska stängas av. Du måste alltid stänga av vattnet när du ska byta kran, blandare eller annat arbete med vattenledningarna. Det är viktigt att vara ute i god tid. Minst tre dagar innan vattnet stängs av ska de andra boende meddelas. Lappar sätts upp i samtliga trappuppgångar där vattnet stängs av (Skvadronsgatan 8 och/eller Eriktorpsgatan 20).


Hur hanterar du byggmaterial och avfall?

Byggmaterial och byggavfall får INTE slängas i våra soptunnor och inte heller ställas utanför soprummet eller någon annanstans på de gemensamma ytorna.  Allt avfall ansvarar du själv för att bortforsla. Detta gäller även kyl- och frysskåp. Färgrester, lösningsmedel och liknande får inte hällas i avloppet och inte heller i gatubrunnar. De ska lämnas till återvinningscentral. Om du skräpar ner de gemensamma utrymmena, så som trapphus och innergård, vänligen städa upp efter dig.


Vilka ändringar kräver tillstånd?

Alla väsentliga ändringar av lägenheten kräver tillstånd av styrelsen. Om ni är osäkra huruvida tillstånd krävs, maila styrelsen och fråga.


Vem ansvarar för golvbrunnen? Får golvbrunnen flyttas?

Enligt Brf Krabban stadgar är det bostadsrättshavaren som ansvarar för golvbrunnen.
Flytt av golvbrunnen kräver en noggrann utredning av fackman


Får jag installera en fläkt ovanför spisen?

Det är inte tillåtet att sätta in fläkt som kopplas till fastighetens ventilation.


Får en innervägg rivas?

Att riva en innervägg kräver tillstånd från styrelsen, men brukar normalt beviljas om väggen inte är bärande. Innan rivningen beviljas krävs att en fackman, utsedd av styrelsen, undersöker väggens konstruktion och försäkrar att väggen inte är bärande. Undersökningen bekostas av den boende.


Får golvvärme installeras?

Elektrisk golvvärme får du installera efter godkännande från styrelsen. Vattenburen golvvärme är inte tillåten.


Får jag ta bort eller byta ut ett element?

Att flytta eller byta element kräver tillstånd från styrelsen. Att ta bort element godkänns inte.


Får jag installera disk- och eller tvättmaskin?

Det krävs tillstånd av styrelsen för att installera disk- och eller tvättmaskin. Efter installationen kontrollerar en, av styrelsen utsedd, fackman att allt gått rätt till. Det går också att fackmannen, som installerar maskinerna, skriver ett intyg som du sedan lämnar till styrelsen.


Får jag byta dörren mot trapphuset?

Att byta dörr kräver tillstånd av styrelsen då den av estetiska skäl måste bytas till specifikt utvalda dörrar.


Vad får göras utan tillstånd?

Som bostadsrättshavare får du byta alla ytskikt så som golv, tapet och målning utan tillstånd. Du får även byta toalettstol, handfat och köksinredning utan tillstånd förutsatt att utrymmet är förberett för det. Även om en förändring inte kräver tillstånd kan det ändå vara bra att informera styrelsen att du ska renovera.


Ersättning för B
runn/Elcentralen i Brf Krabban

Ersättning som betalas ut då en lägenhetsinnehavare byter brunn resp. elcentral.
Det beslut som fattats av föreningens styrelse innebär att man får ersättning mot specificerad faktura från elektriker och/ eller rörmokare på material och arbetskostnad. För brunn får det inte överstiga 6000:- och för elmätare får det inte överstiga 3000:-.

För att ersättning skall utgå skall det tydligt framgå hur många timmar och vilket material används för att utföra arbetet eller delar av arbetet. Arbetet skall vara utfört av firmor som är auktoriserade och som har F-skatt.

Styrelsen Brf Krabban 2013-02-14

OM UTHYRNING I ANDRA HAND

Kontakta styrelsen för att få dokument som reglerar vår andrahandsuthyrning i föreningen.

Tillstånd för andrahandsuthyrning ges för ett år i taget. Du har rätt att hyra ut i andra hand om det finns skäl till det dvs. om Du inte kan använda lägenheten som bostad under en period på grund av studier eller arbete på annan ort, provboende med partner etc.

Det ligger i föreningens intresse att så många som möjligt av bostadsrättshavarna verkligen också bor i sina lägenheter och är aktiva och ansvarsfulla medlemmar i föreningen. Att bo i bostadsrätt skiljer sig avsevärt från att bo i hyreslägenhet.  Du har givetvis ett ansvar för Din egen lägenhet men även för fastigheten och kringmiljön.

En omfattande andrahandsuthyrning i en bostadsrättsförening medför flera problem i och med att anonymiteten ökar. En hyresgäst har i allmänhet mycket litet eller inget intresse för föreningen. Det är svårt att engagera medlemmar som inte bor i huset, etc. Styrelsen har därför en restriktiv policy till andrahandsuthyrning.

Styrelsen tillämpar hyresnämndens normer vid sin bedömning av andrahandsuthyrningar. I princip innebär detta maximalt två års andrahandsuthyrning.

Den som hyr din lägenhet i andra hand blir din hyresgäst och Du blir hyresvärd. Bestämmelserna i hyreslagen gäller och Du bör ha ett skriftligt hyresavtal. Det är viktigt att Du informerar Din hyresgäst om vilka regler som gäller i föreningen. Hyr Du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar Du att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.

Reglerna om andrahandsupplåtelse finns i 12 kap. 39-40 §§ jordabalken och i 7 kap. 10-11 §§ bostadsrättslagen.

OM INNERGÅRDEN

Alla vill vi nyttja och vistas på vår gård i så stor utsträckning som möjligt. För att detta ska ske så smidigt som möjligt för alla så har vi sammanställt trivselregler för att underlätta nyttjandet.


Nyttjande av gården:

  • Alla är hjärtligt välkomna att nyttja gården och även bjuda in gäster om man skulle vilja det. Man får emellertid räkna med att dela utrymmet med andra i huset.
  • Vattna gärna om ni ser att blommorna är torra.
  • Det är tillåtet att röka på gården, men cigaretterna fimpas i egna askfat som inte lämnas kvar på gården.
  • Eget möblemang, blommor och annat får inte sättas ut på gården.
  • Självklart plockar man undan efter sig direkt efter nyttjandet och ställer tillbaka om något flyttats.
  • Om ni vill fixa något på gården eller ha något annorlunda så hör av er till Gårdskommittén först.
  • Generellt gäller att det på vardagar från kl. 22.00 och fredagar och lördagar från kl. 01.00 ska vara tyst på gården.


Nyttjandet av de olika möblemangen:

  • Det är möjligt att boka plats för att använda möblemangen på gården. Sätt då upp en lapp både entrén på Erikstorpsgatan och i entrén på Skvadronsgatan att ni har för avsikt att komma med X antal personer på angivet datum och tid och då vill använda ett visst möblemang. Andra som kommer i efterhand får då respektera detta och placera sig någon annanstans på gården.
  • Dynor till respektive möblemang finns i dynlådorna och dessa placeras åter här efter användande.
  • I förrådet på gården finns tre hopfällbara bord som får användas vid behov och sedan sättas tillbaka i förrådet.


Grillplatsen:

  • Grillgaller rengöres direkt efter grillning. Om man vill ha eget galler går detta naturligtvis bra.
  • Kol/ brikett- rester töms samma dag eller senast på förmiddagen dagen efter i tunnan bredvid grillen. Dagen efter tömmer man tunnan eller vid behov. Naturligtvis slängs enbart garanterat slocknad aska i sopnedkastet!
  • Om vi alla hjälps åt att plocka undan efter oss och lämna gården i det skick vi själva vill hitta den samt om vädret står oss bi kommer vi alla kunna ha härliga somrar där!